Nieuws

16 juni 2016

Ron van Lierop Nederlands Kampioen leliekeuren

’t  Zand – Woensdag 10 juni heeft de laatste keuring plaats gevonden in BolleNoord. De prijzen zijn uitgereikt door Jeroen van het Kaar vanuit het bestuur.

Ron van Lierop is Nederlands Kampioen Leliekeuren bij het topklassement geworden. De tweede en derde prijs zijn behaald door Cor de Waard en Jeffrey van Woesik. De prijswinnaars van de senioren zijn: Nick Broersen op de eerste plaats. Tweede en derde zijn geworden Wim Smit en Nick van der Wereld met hetzelfde aantal strafpunten. De prijswinnaars bij de junioren zijn op de eerste plaats Kiki Veldman, gevolgd door Roy Spitters en op de derde plaats Sammy Kesteloo.

De soortenkennis is gewonnen door: Karel Kesteloo

Getalenteerde nieuwkomers/runners ups zijn: Ruud Sneekes, Arjo van den Berg, Nick Bakker, Susan Pennings en Bart Ammerlaan.

De lelies van de laatste keuring zijn ingezonden door Gebr. Vletter en den Haan, Mak Breeding, GAV Lilies en Marklily. Er waren gemiddeld 125deelnemers per keer. De deelnemers worden gecomplimenteerd dat ze zo dicht bij de score van de jury komen.


De laatste avond is feestelijke afgesloten met een hapje en een  drankje.

P-Tempoline NK Leliekeuren bedankt haar sponsoren, de deelnemers, inzenders van de lelies en speciale woord van dank naar de jury.

2 mei 2016

Topklassement 2016

# Voornaam Achternaam Klasse 2015 Totaal 2015
1 Jeffrey Woesik, van topklasse 15,7
2 Mart Berg,  van den topklasse 16,2
3 Cor Waard, de senior 16,6
4 Emiel Tongerlo, van senior 16,7
5 Ruby Kesteloo topklasse 16,9
6 Rob Burger topklasse 17,2
7 Piet Duineveld senior 17,6
8 Joke Vink senior 17,8
9 Marion Woesik,van topklasse 17,8
10 Arie Alders topklasse 17,9
11 Peter Lierop, van senior 18
12 Ron Lierop, van topklasse 18,1
13 Don Schilder senior 18,2
14 Marcel Meer, van der senior 18,5
15 Karel Kesteloo topklasse 18,5

————————————————————————————————————————

10 juni 2015

Ontknoping P-Tempoline NK-Leliekeuren

’t  Zand – Woensdag 10 juni heeft de laatste keuring plaats gevonden in BolleNoord. De prijzen zijn uitgereikt door John Paul Klein van P-Tempoline en Jeroen van het Kaar vanuit het bestuur.

Jeffrey is Nederlands Kampioen Leliekeuren bij het topklassement geworden. De tweede en derde prijs zijn behaald door Mart van der Berg en Ruby Kesteloo. De prijswinnaars van de senioren zijn: Cor de Waard op de eerste plaats. Tweede en derde zijn geworden Emiel van Tongerlo en Piet Duineveld. De prijswinnaars bij de junioren zijn op de eerste plaats Kiki Veldman, gevolgd door Shirley Kesteloo en op de derde plaats Karl Veldman.

De soortenkennis is gewonnen door: Kees Braakman

De lelies van de laatste keuring zijn ingezonden door World Breeding uit Breezand. Er waren gemiddeld 90 deelnemers per keer. De deelnemers worden gecomplimenteerd dat ze zo dicht bij de score van de jury komen.

De laatste avond is feestelijke afgesloten met een hapje en een  drankje.

P-Tempoline NK Leliekeuren bedankt haar sponsoren, de deelnemers, inzenders van de lelies en speciale woord van dank naar de jury.

27 mei 2015

3e ronde P-Tempoline NK Leliekeuren 2015: Slagroomtaart voor Emiel van Tongerlo en Ruby Kesteloo Emiel

’t  Zand – Woensdag 27 mei zijn er voor de derde keer lelies gekeurd in BolleNoord.  De inzendingen waren van Royal van Zanten. 

De lelies met de hoogste score waren Pink Step® met een 9.1. Deze werden op de voet gevolgd door Berlingo®, Kingsville® en LA 7050 500 met een 9.0.

De derde ronde waren er 90 deelnemers. Beste senior was Emiel van Tongerlo uit Anna Paulowna met 3,7 strafpunten. De tweede plaats was voor Robert van der Salm met 4 strafpunten. Het topklassement werd de derde keuring gewonnen door Ruby Kesteloo (3.7) en tweede is Arie Alder (4,2) en derde Mart van der Berg (4.4). De beste junior was Chiara Duineveld (3,9), tweede was Shirley Kesteloo 4.1, 3e Leen Meeldijk met 4,2 strafpunten.

De soortenkennis bestond uit de volgende soortnamen zijn Tiny Parrot®, Original Love®, Pink Step®, Orange Matrix® en Tourega®.

Woensdag 3 juni vindt alweer de één na laatste keuring plaats in BolleNoord. Woensdag 10 juni kan er tot 19.00 uur gekeurd worden en daarna volgt de prijsuitreiking.

————————————————————————————————————————

20 mei 2015

Rob Burger winnaar tweede ronde P-Tempoline NK Leliekeuren 2015

’t  Zand – Woensdag 20 mei zijn er voor de tweede keer lelies gekeurd in BolleNoord.

De lelies met de hoogste scores waren Global Justice® (9.5) en Bellville® met een 9.2. Dit waren inzendingen van Mak Breeding uit ’t Zand.

Het aantal deelnemers was gelijk aan de eerste ronde. Er waren 84 deelnemers. Beste senioren waren Peter van Lierop uit Anna Paulowna en Nick Broersen uit ‘t Zand met 3,8 strafpunten. Het topklassement werd gewonnen door Rob Burger uit ‘t Zand. (3,3) en de beste junior was Chiara Duineveld (4,1).  De beste uit het topklassement en de beste senioren winnen een slagroomtaart.

De soortenkennis bestond uit de volgende soorten: Tiny Bee®, Global Justice®, Tiny Double You®, Helvetia® en Vermeer®.

De lelies zijn tot vrijdag te bezichtigen in BolleNoord in ’t Zand.

————————————————————————————————————————

Woensdag 27 mei vindt alweer de 3e keuring plaats in BolleNoord5 juni 2014

Nederlands Kampioen Leliekeuren: Ron van Lierop

’t  Zand – Woensdag 4 juni heeft de laatste keuring plaats gevonden in BolleNoord.

Ron van Lierop is Nederlands Kampioen Leliekeuren bij het topklassement geworden. De tweede en derde prijs zijn behaald door Jeffrey van Woesik en Karel Kesteloo. De prijswinnaars bij de senioren zijn: Freek van Klink op de eerste plaats. Tweede en derde zijn geworden Arie Alders en Roy van Woesik. De prijswinnaars bij de junioren zijn op de eerste plaats Ruby Kesteloo, gevolgd door Rick van den Berg en op de derde plaats Sammy Kesteloo.

De soortenkennis is gewonnen door: Marion Woesik en Arie Alders

De lelies van de laatste keuring zijn ingezonden door De Jong Lelies en World Breeding. Er waren gemiddeld 80 deelnemers per keer.

De ontknoping is tot het einde aan toe spannend gebleven. De deelnemers zaten heel dicht bij elkaar en worden gecomplimenteerd dat ze zo dicht bij de score van de jury komen.

De laatste avond is feestelijke afgesloten met een hapje en een  drankje.

Stichting NK Leliekeuren bedankt haar sponsoren, de deelnemers, inzenders van de lelies en speciale woord van dank aan de jury.

————————————————————————————————————————

14 mei 2014

Ron van Lierop winnaar tweede ronde NK Leliekeuren 2014

’t  Zand – Woensdag 14 mei zijn er voor de tweede keer lelies gekeurd in BolleNoord.  De inzendingen waren van De Jong Lelies, Royal van Zanten en Mak Breeding. 

De lelies met de hoogste scores waren Barosso® en Mateo® met een 9.2. Deze werden op de voet gevolgd door Vestaro®, Sedano® en White Sea® met een 9.1.

Het aantal deelnemers was meer dan de eerste ronde. Er waren 78 deelnemers. Beste senior was Freek van Klink uit ‘t Zand met 3,8 strafpunt. De tweede plaats was voor Peter Hoogeboom eveneens uit ‘t Zand met 4,0strafpunt. Het topklassement werd gewonnen door Ron van Lierop uit Anna Paulowna. (3,6) en de beste junior was Leanne Burger (4,2).  De beste uit het topklassement en de beste senior winnen een taart.

De beste bij de soortenkennis waren Marion van Woesik en Jurgen de Graaf, zij hadden alle soortnamen goed. De soorten waren: Mero Star®, Yellow Diamond®, Mc Aleese®, Salmon Classic® en Puma®.

Woensdag 21 mei vindt alweer de 3e keuring plaats in BolleNoord.

 

7 mei 2014

Eerste ronde NK Leliekeuren gewonnen door Roy van Woesik

’t  Zand – Woensdag 7 mei heeft de eerste ronde van het NK leliekeuren in BolleNoord plaats gevonden.

Er stonden 17 prachtige vazen en potten  van Mak Breeding B.V. uit ’t Zand. De vaas met  de LA 7050-500 behaalde de hoogste score.

De deelnemers wisten BolleNoord weer goed te vinden. Er waren 72 deelnemers waaronder het topklassement, senioren en junioren. Beste senior was Roy van Woesik met 5,2 strafpunten strafpunt. Het topklassement werd de eerste dag gewonnen door Cor de Waard (5,3) en de beste junior was Rick vd Berg (5,3)  De beste uit het topklassement en de beste senior winnen een taart.

De soortkennis-wedstrijd bestond uit de volgende soorten: Golden Matrix®, Heraklion®, Brindisi®, Red Sensation® en Le Chic®. Arie Alders en Joke Vink hadden 4 soorten goed.

Volgende week woensdag 14 mei zal er weer een gevarieerde inzending staan.

 

2 mei 2014

Leliekeuren in de Bloembollenvisie.

Klik hier om het artikel te bekijken.

———————————————————————————————————————–

1 mei 2014:

NK Leliekeuren gaat woensdag 7 mei van start

’t  Zand – De woensdagen in de maand mei staan weer in het teken van leliekeuren. Het NK Leliekeuren vindt dit jaar wederom plaats in BolleNoord. 

Soortenkennis
Dit jaar is er net zoals vorig jaar een soorten-kenniswedstrijd opgezet. De kenniswedstrijd vindt plaats naast het normale leliekeuren. Op de woensdagen in mei staan er 5 extra cultivars lelies om te keuren. Van deze soorten moet de soortnaam goed ingevuld worden. 

Top klassement
Er zijn weer 15 deelnemers geselecteerd voor het Top klassement. Naast het top klassement keuren senioren en junioren de lelies.

BolleNoord
Het NK Leliekeuren start op woensdag 7 mei om 8.00 uur in BolleNoord, Groteweg 9, ’t Zand. Woensdag 7 mei is er om 19.00 uur een jurylid aanwezig om uitleg te geven over het keuren.

Sponsoring
Rabobank Kop van Noord Holland is helaas geen hoofdsponsor meer. Wij willen de Rabobank bedanken voor de bijdrage in de afgelopen jaren

———————————————————————————————————————–

16e Nederlands Kampioenschap Leliekeuren

’t  Zand – In de maand mei wordt voor de 16e keer het Nederlands Kampioenschap Leliekeuren georganiseerd.

Een deskundige jury keurt een aantal vazen met lelies. De deelnemers aan de keuring proberen middels het invullen van de deelname formulieren zo dicht mogelijk bij de waardering van de jury te komen. De lelies worden beoordeeld op: Steel, blad, bloem, knop en algemene stand

Dit jaar worden er weer 5 wedstrijden gehouden. De eerste keuring is op woensdag 7 mei. Vervolgens wordt er op woensdag 14, 21, 28  mei en 4 juni gekeurd.

Na de laatste keuring op 4 juni is de prijsuitreiking om 20.00 uur. Er kan de laatste keer gekeurd worden tot 19.00 uur.

Dit jaar is er wederom het topklassement. De beste deelnemers van vorig jaar zijn geselecteerd op het topklassement. Wekelijks wordt er een taart uitgereikt aan de beste uit het topklassement en de beste senior. Voor de junioren zijn er filmbonnen.  Iedere deelnemer kan één keer winnen. Op 4 juni worden de geldprijzen uitgereikt aan degene die over 4 weken (1 week is reserve) de beste score hebben behaald.

Wij hebben ons onder andere als doel gesteld om het  lelievak te presenteren. En om met name de jeugd enthousiast te maken voor deze prachtige bloemen. En natuurlijk voor het boeiende bollenvak.

De vakjury bestaat uit Johan Duijn, Ed Vink, Frans van Lierop, Elaine Vlaming en Robert van der Hulst. De lelies worden verzorgt door Mak Breeding BV, Gebr. Vletter & den Haan , World Breeding BV , Royal van Zanten, De Jong Lelies en Marklily CV.

Volg NK leliekeuren ook op Facebook. De uitslagen worden bekend gemaakt op de Facebook-pagina en op deze website.

———————————————————————————————————————–

4 juni: Jeffrey van Woesik wint Omnyacc prijsvraag leliekeuren

Ter ere van het vijftienjarig bestaan van het NK Leliekeuren werd dit jaar een additionele wedstrijd uitgeschreven: naast de reeds bekende keuring diende ook de juiste naam bij de cultivar te worden geplaatst. Jeffrey van Woesik won het eindklassement en de door Omnyacc Huyg & Partners beschikbaar gestelde reischeque van € 300.

De vijf rondes die tot het totaalklassement leidden werden door vijf verschillende deelnemers gewonnen: Geert Schoon, Martijn van den Berg, Jeffrey van Woesik, Lilian Braakman en Kees Braakman. Uiteindelijk was het Jeffrey van Woesik die het beste keurde, nipt gevolgd door Kees en Lilian Braakman.

De deelnemers, van 9 tot 75 jaar, hebben vijf weken lang gestreden om de jurywaardering te benaderen. De kwaliteit van de geshowde bloemen resulteerde soms in hoofdbrekens bij de deelnemers. Desondanks had de winnaar slechts 73 strafpunten. De organisatie kon derhalve tevreden terugkijken op het geslaagde evenement.

———————————————————————————————————————–

29 mei 2013: Ontknoping Rabobank NK Leliekeuren en Omnyacc Huyg & Partners soortenkenniswedstrijd

’t  Zand – Woensdag 29 mei heeft de laatste keuring plaats gevonden in BolleNoord.

Jeroen van het Kaar opende de prijsuitreiking, namens de stichting NK Leliekeuren.

Aansluitend is er een lelie gedoopt genaamd ‘Peter Schenk’. Peter Schenk is een rode opstaande oriëntal. De eigenschappen van de lelie zijn: Prachtige grote bloem, compacte bouw (de tros is met de bloemen heeft een mooie compacte opbouw), rond blad en voldoende lengte. De lelie is veredeld door Mak Breeding uit ’t Zand. De lelies is gedoopt door Piet Schenk,  als dank voor 15 jaar jureren bij de Rabobank NK Leliekeuring.  Dit is het laatste jaar dat hij heeft gekeurd.  Ook als dank voor wat hij heeft betekend voor het prachtige bloembollenvak. Piet heeft mooie nieuwe lelierassen gemaakt, de tango lelies, Salmon Classic. Verder in Amerika geïnspireerd geraakt door potproducten om korte lelies te maken die op dit moment de markt domineren.

Peter Meijer, de zingende tegelzetter uit Schagen heeft de prijzen uitgereikt. Jeffrey van Woesik is Nederlands Kampioen Leliekeuren bij topklassement geworden. De tweede en derde prijs zijn behaald door Joke Vink en Karel Kesteloo. De prijswinnaars van de senioren zijn: Cor de Waard op de eerste plaats. Tweede en derde zijn geworden Mart van den Berg en Rob Burger. De prijswinnaars bij de junioren zijn op de eerste plaats Sietske Braakman, gevolgd door Ruby Kesteloo en op de derde plaats Stefanie Timmerman.

De Omnyacc Huyg & Partners soortenkennis is gewonnen door: Jeffrey van Woesik. Jeffrey heeft een reischeque ter waarde van € 300,- gewonnen.

De lelies van de laatste keuring zijn ingezonden door Van Zanten Flowerbulbs BV en World Breeding. Er waren gemiddeld 70 deelnemers per keer. Totaal hebben er 107 deelnemers mee gedaan met de keuringen. De deelnemers worden gecomplimenteerd dat ze zo dicht bij de score van de jury komen.

De laatste avond is feestelijke afgesloten met een hapje en een drankje en optreden van Peter Meijer met dank aan de Rabobank.

Stichting NK Leliekeuren bedankt haar sponsoren, de deelnemers, inzenders van de lelies en speciale woord van dank naar de jury.

—————————————————————————————————————-

23 mei 2013: De spanning aan kop stijgt na lastige vierde leliekeuring

De vierde ronde van de extra prijsvraag van het NK leliekeuren en soortenkennis was voor de deelnemers een lastige keuring. Dit kwam mede door de magere prestaties van cultivar ‘Pink Secret’. De jury had het ‘blad’ met een 8 beoordeeld en de ‘algemene stand’ met 10 punten. Vele keurders hadden de algemene stand echter te hoog ingeschat hetgeen vele strafpunten opleverde. De winnaar van deze ronde had daarom ook 21 strafpunten verzameld, de achtervolgers volgden op gepaste afstand.

De jarige organisatie, het derde lustrum wordt dit jaar gevierd in ’t Zand, had naast ‘ Pink Secret’ ook de cultivars ‘ Eyeliner’, ‘ Persacola’ , ‘Lady Like’ en ‘Nashville’  tentoongesteld. De donkere ‘ Persacola’ en gele ‘Nashville’ kwamen het beste uit de bus volgens de jury.

De top 5 keurders van de vierde ronde zijn (in alfabetische volgorde): Lilian en Sietske Braakman, Kees Hertogh, Gerard de Waard en Jeffrey van Woesik. Met nog één ronde te gaan is er volop spanning aan de top van het (nog geheime) klassement. Deelnemers mogen de slechtste ronde schrappen. In het virtuele klassement is het verschil tussen nummer 1 en 2 slechts 6 (straf)punten. De prijsuitreiking zal na afloop van de vijfde ronde plaatsvinden. Door Omnyacc Huyg & Partners zal dan de reischeque worden uitgereikt. De vijfde ronde zal woensdag 29 mei in BolleNoord plaatsvinden.

———————————————————————————————————————-

23 mei 2013: Marion van Woesik beste score bij 4e ronde Rabobank NK Leliekeuren

’t  Zand – Woensdag 22 mei zijn er voor de vierde keer lelies gekeurd in BolleNoord.  De inzendingen waren van Gebr. Vletter & Den Haan uit Rijnsburg.

De lelies met de hoogste score waren Canaletto®  en Navarin® met een 9.3. Deze werden op de voet gevolgd door Saronno®  9.2.

Er waren 68 deelnemers bij de derde ronde. Beste senioren waren Mart van den Berg en Freek van Klink uit ‘t Zand met 4.1 strafpunten. Het topklassement werd gewonnen door Marion van Woesik (3,7) en de beste junior was Ids van der Meer.

Woensdag 29 mei vindt de laatste keuring plaats in BolleNoord. Volgende week kan er tot 19.00 uur gekeurd worden. Om 20.00 uur begint de prijsuitreiking met de zingende tegelzetter Peter Meijer. Ook wordt er een lelie gedoopt.

De uitslagen en meer informatie zijn te vinden op de website: www.leliekeuren.nl

————————————————————————————————————————-

17 mei 2013: Leliekeurders komen op stoom in BolleNoord

In de derde ronde van de extra prijsvraag bij het NK Leliekeuren en soortenkennis hebben de keurders laten zien dat ze de visie van de jury goed kunnen benaderen: de topscorer van deze ronde had slechts 13 strafpunten. De gehele top vijf volgde slechts op enkele (straf)punten afstand. De vijf besten van deze week zijn Kees en Lilian Braakman, Karel Kesteloo, Cor de Waard en Jeffrey van Woesik. 

De organisatie had deze week Scipione, Royal Sunset, Musassi, Golden Matrix en Masimo tentoongesteld. De keurders hadden deze week minder moeite met het geven van de punten. De deelnemers waren gespitst op de getoonde kwaliteit. Voor cultivar Royal Sunset was het ‘blad’ niet mooi waardoor hiervoor slechts 10 punten zijn gegeven. Ook de algemene stand van Royal Sunset was hierdoor tegenvallend (15 punten).

Zonder namen te noemen: het is spannend aan de top en de verschillen zijn minimaal. Omnyacc Huyg & Partners stelt een reischeque beschikbaar voor de winnaar van de vier beste keuringen van dit seizoen. Komende woensdag 22 mei is de vierde ronde in BolleNoord.

—————————————————————————————————-

15 mei 2013: 3e ronde Rabobank NK Leliekeuren 2013: Slagroomtaart voor Rob Burger

’t  Zand – Woensdag 15 mei zijn er voor de tweede keer lelies gekeurd in BolleNoord.  De inzendingen waren van Mak Breeding BV en World Breeding BV.

De lelie met de hoogste score was voor de lelie Tabledance® van met een 9.4. Deze werd op de voet gevolgd door Tiny Toons®  9.3. Beide zijn lelies van Mak Breeding BV.

De andere inzendingen van Mak waren: Bodyguard® (9.2), Tiny Bee® (9.0), Resolute®, Palazzo® (9.1), Illusive® (9.2), Ensemble® (9.1), Valverde® (8.8), Kaveri® (8.8), OT 5020-649® (8.8), Campaign® (9.2). World Breeding BV heeft de volgende soorten ingezonden: Saltarello® (8.7), Corleone® en Terrasol®.

De derde ronde waren er 67 deelnemers. Beste senior was Rob Burger uit ‘t Zand met 3.1 strafpunt. De tweede plaats was voor Freek van Klink met 3.3 strafpunt. Het topklassement werd de derde keuring gewonnen door Karel Kesteloo (3,3) en de beste junior was Merel Hopman (4.1).

Woensdag 22 mei vindt alweer de één na laatste keuring plaats in BolleNoord. Woensdag 29 mei kan er tot 19.00 uur gekeurd worden en daarna volgt de prijsuitreiking.

——————————————————————————————–

13 mei 2013: Vele problemen bij tweede ronde Omnyacc Huyg & Partners soortenkenniswedstrijd

De tweede ronde van de extra prijsvraag bij het leliekeuren in ’ t Zand leverde voor alle deelnemers grote problemen op. Met name cultivar Brunello kostte de deelnemers hoofdbrekens vanwege de relatief rauwe staat van de bloemen. De jury moest dan ook ingrijpen bij het toekennen van de strafpunten voor de categorie ‘bloem’. Door het (op jurymoment) ontbreken van een bloem zijn hiervoor geen (straf)punten toegekend. Ook de ‘knop’ en ‘algemene stand’ werd door velen te hoog gewaardeerd.

Naast Brunello waren Trebiano, Saltarello, Watch-up en Keynote tentoongesteld. Waar Trebiano op hoge scores mocht rekenen, viel Brunello geheel uit de toon. “Keurders moeten ook lage cijfers kunnen geven als de kwaliteit minder is”, aldus Leo Vaars van de organisatie. De andere lelies stonden er goed bij voor de keurders.

Vanwege het vijftienjarig bestaan is Omnyacc Huyg & Partners aangetrokken als extra sponsor voor deze prijsvraag. De top vijf deelnemers van deze tweede ronde zijn (in alfabetische volgorde) Martijn van de Berg, Kees Braakman, Jurgen de Graaff, Jeffrey en Marion van Woesik. De strafpunten varieerden van 25 tot 56 en waren hoger dan in de eerste ronde. De leeftijden varieerden ook: er zijn deelnemers van 17 tot 74 jaar. De leliekeuring kan derhalve op een breed publiek rekenen waarbij ook de toekomstige deelname is verzekerd.

Woensdag 15 mei is de derde ronde. U kunt kosteloos meedoen. De lelies staan opgesteld bij Bollenoord in ‘t Zand.

—————————————————————————————————————————–

8 mei 2013: Piet van Woesik winnaar tweede ronde Rabobank NK Leliekeuren 2013

’t  Zand – Woensdag 8 mei zijn er voor de tweede keer lelies gekeurd in BolleNoord.  De inzendingen waren van Mak Breeding BV, Casino Lelies,  Marklily, Royal van Zanten en Imanse Quality Lilies.

De lelie met de hoogste score was Golden Era® met een 9.3. Deze werd op de voet gevolgd door Global Harmony® en Signum® met een 9.2.

Het aantal deelnemers was meer dan de eerste ronde. Er waren 73 deelnemers. Beste senior was Rutger van Klink. uit ‘t Zand met 4,3 strafpunt. De tweede plaats was voor Cor de Waard met 4,4 strafpunt. Het topklassement werd de eerste dag gewonnen door Piet van Woesik (3,8) en de beste junior was Sietske Braakman (4,5).  De beste uit het topklassement en de beste senior winnen een taart. De filmbonnen zijn gewonnen door de volgende junioren: Sietske Braakman, Rico Hertogh, Fleur Hopman, Manon Burger en Merel Hopman.

Woensdag 15 mei vindt alweer de 3e keuring plaats in BolleNoord.

De uitslagen zijn te vinden op de website: www.leliekeuren.nl

—————————————————————————————————————————–

3 mei 2013:  Extra prijsvraag bij Rabobank NK Leliekeuren 2013

’t  Zand – Vanwege het 15-jarig bestaan heeft de organisatie van het NK Leliekeuren dit jaar een extra prijsvraag uitgeschreven. De eerste ronde van de door Omnyacc Huyg & Partners gesponsorde prijsvraag was gelijk een moeilijke opgave: slechts Geert Schoon (van de 40 deelnemers) wist alle vijf soorten foutloos te herkennen. De te keuren soorten waren Red Sensation, Salmon Classic, Buzzer, Watch Up en Deep Impact.

De resultaten van het leliekeuren verschilde voor de tien beste deelnemers niet veel: 14 tot 22 strafpunten werden er gescoord. In zijn algemeenheid waren de scores hoger dan de jury had beoordeeld. Wellicht is de oorzaak dat de te beschikking gestelde lelies zijn opgesteld zoals de consument ze in de winkel aantreft; een kleine nuance met de showkwaliteit die de deelnemers gewend zijn met wedstrijden.

De vijf beste scores van de dag werden behaald door (in alfabetische volgorde): Ruby Kesteloo, Freek van Klink, Geert Schoon, Joke Vink en Jeffrey van Woesik. Om de spanning tot de laatste dag te bewaren worden geen individuele scores bekend gemaakt. Voor deelnemers die de eerste ronde hebben gemist, geen probleem: je kunt nog vier keer meedoen want de beste vier scores bepalen het eindtotaal. Je maakt dan nog kans op de reischeque.

—————————————————————————————————————————

1 mei 2013: Eerste ronde Rabobank NK Leliekeuren 2013

’t  Zand – Woensdag 1 mei heeft de eerste ronde van het Rabobank NK leliekeuren in BolleNoord plaats gevonden.

Er stonden 16 prachtige vazen van Onings, Pieter vd Velden, Van Zanten Flowerbulbs, Casino Lelies, Imanse en Mak Breeding. Dat de kwalteit goed was bleek uit de cijfers van de vakjury. De vaas met Scipione ®  van Mak Breeding en Signum van Van Zanten Flowerbulbs behaalden de hoogste scores.

De deelnemers wisten BolleNoord weer goed te vinden. Er waren bijna 70 deelnemers waaronder het topklassement, senioren en junioren. Beste senior was Klaas Burger uit Andijk met 3,4 strafpunt. De tweede plaats was voor Mart van der Berg. Het topklassement werd de eerste dag gewonnen door Karel Kesteloo (4,5) en de beste junior was Ruby Kesteloo (5,9).  De beste uit het topklassement en de beste senior winnen een taart. De filmbonnen zijn gewonnen door de volgende junioren: Ruby Kesteloo, Sammy Kesteloo, Lobke van Klink, Gijs Burger en Stefanie Timmerman.

Volgende week woensdag 8 mei zal er weer een gevarieerde inzending staan.

De uitslagen zijn te vinden op de website: www.leliekeuren.nl

—————————————————————————————————————————–

24 april 2013: Soortenkennis en top klassement bij NK Leliekeuren ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum

’t  Zand – Naast onze hoofdsponsor, Rabobank Kop van Noord Holland, heeft de  Stichting NK Leliekeuren een samenwerking met een  nieuwe subsponsor, Omnyacc Huyg & Partners, een soortenkenniswedstrijd opgezet.

Op de woensdagen in mei staan er 5 extra cultivars lelies om te keuren. Van deze soorten moet de soortnaam goed ingevuld worden. Daarnaast worden deze soorten beoordeeld op bloem, blad, steel, knop en algemeen. De winnaar is degene die na vijf keuringen, waarvan vier keuringen meetellen, het minste aantal strafpunten heeft behaald. De hoofdprijs is een reischeque van € 300, -.

Top klassement
Het top klassement is een nieuwe categorie vanaf dit jaar. De 15 beste deelnemers van 2012 zijn geselecteerd voor het topklassement. Naast het top klassement keuren senioren en junioren de lelies.

BolleNoord
Het NK Leliekeuren start op woensdag 1 mei om 12.00 uur in BolleNoord, Groteweg 9, ’t Zand. Woensdag 1 mei is er om 19.00 uur een jurylid aanwezig om uitleg te geven over het keuren.

 ————————————————————————————————————————-

11 april 2013: 15e Nederlands Kampioenschap Leliekeuren

’t  Zand – In de maand mei wordt voor de 15e keer het Nederlands Kampioenschap Leliekeuren georganiseerd.

Een deskundige jury keurt een aantal vazen met lelies. De deelnemers aan de keuring proberen middels het invullen van de deelname formulieren zo dicht mogelijk bij de waardering van de jury te komen. De lelies worden beoordeeld op: Steel, blad, bloem, knop en algemene stand

Dit jaar worden er  5 wedstrijden gehouden. De eerste keuring is op woensdag 1 mei. Er kan vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur gekeurd worden. Vervolgens wordt er op woensdag 8, 15, 22 en 29 mei gekeurd.

Na de laatste keuring op 29 mei is de prijsuitreiking om 20.00 uur. Er kan de laatste keer gekeurd worden tot 19.00 uur. De gastheer van deze avond is  Peter Meijer, bekend van het tv-programma “Bloed, zweet en tranen”. Peter zal behalve de prijzen uitreiken een aantal liedjes ten gehore brengen.

Nieuw dit jaar is de topklasse. De beste deelnemers van vorig jaar zijn geselecteerd op het topklassement. Wekelijks wordt er een taart uitgereikt aan de beste uit het topklassement en de beste senior. Voor de junioren zijn er filmbonnen.  Iedere deelnemer kan één keer winnen. Op 29 mei worden de geldprijzen uitgereikt aan degene die over 4 weken (1 week is reserve) de beste score hebben behaald.

Wij hebben ons onder andere als doel gesteld om het  lelievak te presenteren. En om met name de jeugd enthousiast te maken voor deze prachtige bloemen. En natuurlijk voor het boeiende bollenvak.

De vakjury bestaat uit Johan Duijn, Ed Vink, Frans van Lierop, Elaine Vlaming, Piet Schenk en Robert van der Hulst. De lelies worden verzorgt door Mak Breeding, Vletter en den Haan , World Flower BV , Royal van Zanten en Marklily.

Het NK Leliekeuren 2013 wordt onder andere mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Rabobank en GDF Suez.

Volg NK leliekeuren nu ook op Facebook. De uitslagen worden bekend gemaakt op de Facebook-pagina en www.bollenoord.nl.

—————————————————————————————————————————–